Online dating – hitta kärleken på nätet

Dating

Online-dating eller internet-dating är ett sätt att hitta potentiella partners på nätet. Firstdate till exempel erbjuder denna fantastiska av lösning för de som vill hitta kärleken. Det finns mängder av hemsidor som fungerar som kontaktförmedling som är intresserade av hitta en partner. Hemsidorna erbjuder individer att ta kontakt med varandra och kommunicera med varandra över nätet, vanligtvis med målet att skapa en personlig romantisk relation.

De olika dating-sajterna har ofta olika nischer och riktar sig mot olika typer av personer. Det kan handla om personer i olika åldrar, lokala städer eller folk med olika intressen. De flesta dating-sajterna på nätet riktar sig till personer som är intresserade av ett seriöst förhållande men det finns även sidor för folk som söker efter enbart sexuella relationer, kortare relationer eller otrohetsaffärer. Dating-sajterna kom till Sverige i början av 2000-talet och har sedan dess vuxit snabbt och blivit ett etablerat sätt att hitta en partner. Det finns också sidor med kontaktannonser mer inriktade på sexuella relationer liksom escort-annonser. Kanske något för 2020-talet då alltfler lever ensamma och verkar föredra det.

De olika dating-sajterna kräver ofta en användare laddar upp personlig information om sig själva innan de söka efter potentiella partners i sajtens databas. Ofta sätter man upp olika sökkriterier för sin potentiella partner. Det kan handla om ålder, kön och vilken stad personen bor i men även intressen eller andra mer psykografiska variabler. På de flesta sajterna kan man ladda upp bilder på sig själv och söka bland bilder på andra för att hitta intressanta personer. Medlemskapet på dating-sajterna kan antingen vara gratis eller kosta en slant. Är det gratis är sidan oftast reklamfinansierad vilket gör att man får stå ut med annonser. Det är dock inte ovanligt att registrering på en sida är helt gratis och att många sedan tar ut olika avgifter för man som användare ska kunna nyttja många av de funktioner som sidan erbjuder. Vanligast är att avgifterna gäller grundläggande funktioner som att kunna kontakta andra användare.

Sajterna kan även föreslå potentiella partners till sina användare, då i form av andra användare som de genom olika variabler räknar ut kanske kan passa för varandra. Det blir då en typ av direkt matchmaking.